HTML

Nameless blog, hiszen a cím részletkérdés

Hitbeli megtapasztalásaimat, gondolataimat gyakran le szoktam írni. Először csak szórakozásból nyitottam a blogot, majd jött az ötlet, hogy ha úgyis leírom a hitbeli dolgokat, akkor miért ne írjam azokat ide a blogba. Bízom benne, hogy aki olvas a blogomból, annak áldáseső fog a nyakába zúdulni és telibekapja őt Isten szeretete, ami ugyebár finoman szólva felülmúlja piciny kis képzeletünket. Na, nem azért bízom ebben, mintha olyan ügyes lennék a blogírásban, hanem azért, mert az áldáseső egyrészt mindenkinek mindig jól jön, másrészt meg hátha Isten van olyan kegyelmes, hogy a "grafomániámat" valami értelmesre felhasználja. A Szentlélek könnyeket felszárító és terheket a vállunkról leemelő szeretete ragyogja be a blog olvasóinak bensőjét, ahogy a felkelő Nap egy téli reggelen beragyogja a hóval fedett friss, csillogó tájat!

Friss topikok

Hangszerek vagyunk

2009.04.05. 13:57 Czimby

Éppen egy dallam írása közben mutatott rá az Úr a következőre:

Sok zenei stílus létezik, egyes zenei stílusokat (a hangzás, dallamvilág, ritmus miatt) pont olyan dolgokra használnak, amik Istentől eltávolítanak. Egyesek szerint a számítógépekkel előállított modern diszkózene igénytelen is, és nagyrészt olyan célokra használják, amik bűnbe visznek, Istentől eltávolítanak. A számítógéppel előállított, nagyrészt torzított hangzások egy része kifejezetten depresszív életérzéseket vált ki az emberben (ami ellentétes azzal az erővel és örömmel, amit az Úr akar adni nekünk a mindennapok kihívásaival való megbirkózáshoz).
Teljesen általánosítani nem lehet, de a zenében erősen hangszerfüggő, milyen életérzést fejezünk ki, ártunk-e vagy építünk a zenével.

És most fogom megcáfolni, amit eddig írtam. Mindannyian hangszerek vagyunk, van egy hangzásunk, ami teljesen egyedi. Ez a hangzás alapból bennünk van, illetve az Úr is formálja ezt a körülmények által és egyéb módon. Természetesen nem az emberi hangra gondolok, hanem arra, hogy viselkedésünk, jelenlétünk, "kisugárzásunk" milyen hatással van azokra az emberekre, akikkel kapcsolatba kerülünk, akár csak egy pillanatra is.
Látszólag vannak emberek, akiknek "kellemesebb a hangzása" alapból, másoknak "kevésbé kellemes". Van, aki látszólag egy síphoz hasonlít, mely egyetlen hang kiadására alkalmas csupán, valaki egy dobhoz, ami ugyan nem rossz hangszer, de hosszú ideig csak az ő hangját hallgatni elég fárasztó. Aztán ott van az orgona, melynek igen telt a hangja, rendkívül sokféle hangzást lehet kifacsarni belőle, viszont a hozzá nem értő "zenész" olyan disszonáns hangokat szólaltathat meg rajta egyszerre, amitől mindenki hanyat-homlok menekül, akkor már inkább az egyhangú síp, ott a harmóniaviszonyokat nem lehet olyan fülsértően elszúrni.

Arra akarok kilyukadni, hogy végső soron mindegy, milyen a hangszer, milyen hangzása van, mert egy hozzáértő zenész bármely hangszerből ki tud hozni olyan hangzást, ami a meglepetés erejével hat. Ez a hozzáértő zenész Isten. Ha engedjük, hogy Ő játsszon húrjainkon, Ő használjon minket, nagy meglepetés érhet. Amikor egyszer csak Isten szólaltatja meg hangszerünket, az olyan, mint amikor addig egy zongorán hozzá nem értő gyerekek játszadoztak, majd egyszer csak jön egy olyan zongorista, aki jobban tud zongorázni minden eddig valaha élt zongoristánál. Ekkor derül ki, mire jó valójában a hangszer, miket lehet kihozni belőle - olyan dolgokat, amikre senki nem gondolt volna.
Én azt gondoltam magamról, hogy természetemből kifolyólag leginkább depresszív, nem túl lelkesítő hatással vagyok az emberekre, alapból ilyesmi vagyok. Viszont ha engedni fogom, hogy Isten játsszon rajtam, ezt a látszólag nem túl érdekes hangzást valami olyanra fogja használni, amit nem is gondoltam volna, és kiderül, hogy miért is ilyen alapból a hangzásom - mert amire Isten akar használni, ahhoz pont ez kell, meg fogom látni.

Még valami: léteznek kürtök, melyeken csak egy-két hang szólalatható meg, ill. a nagyon ügyes ember számára három is. Az Ószövetségben Isten népét mindig ilyen hangszerekkel hívták egybe, és Jézus is kürtzengéssel fog visszajönni.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nameless.blog.hu/api/trackback/id/tr151047474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása