HTML

Nameless blog, hiszen a cím részletkérdés

Hitbeli megtapasztalásaimat, gondolataimat gyakran le szoktam írni. Először csak szórakozásból nyitottam a blogot, majd jött az ötlet, hogy ha úgyis leírom a hitbeli dolgokat, akkor miért ne írjam azokat ide a blogba. Bízom benne, hogy aki olvas a blogomból, annak áldáseső fog a nyakába zúdulni és telibekapja őt Isten szeretete, ami ugyebár finoman szólva felülmúlja piciny kis képzeletünket. Na, nem azért bízom ebben, mintha olyan ügyes lennék a blogírásban, hanem azért, mert az áldáseső egyrészt mindenkinek mindig jól jön, másrészt meg hátha Isten van olyan kegyelmes, hogy a "grafomániámat" valami értelmesre felhasználja. A Szentlélek könnyeket felszárító és terheket a vállunkról leemelő szeretete ragyogja be a blog olvasóinak bensőjét, ahogy a felkelő Nap egy téli reggelen beragyogja a hóval fedett friss, csillogó tájat!

Friss topikok

A keskeny út és a szeretet

2019.12.31. 17:00 Czimby

A keskeny úttal kapcsolatban nekem mindig valamiféle előírás jutott eszembe, amit be kell tartani. Egy előírás, egy parancs, hogy a keskeny úton kell járni. Egyfajta vasszigor, hogy ott a széles út, és ott a keskeny út, és Isten jól megparancsolja, hogy ha akarod, ha nem, ha tetszik, ha nem, a keskeny úton KELL járnod, mert ha nem, akkor... Ez azonban így ebben a formában egy rossz elképzelés. Istennél nincs olyan, hogy „kell". Semmit sem kell. Mindent szabad, mindent lehet. Az ember saját belátásától függ, mit tesz, mit nem tesz.

Ami viszont fontos, az Istennel való személyes kapcsolat. Amikor az ember megtér, talán egyből be is látja, hogy ez az, amire neki szüksége van, nem más dolgokra. Talán megtérés után egyből eljut erre a felismerésre az ember: Isten kell, igazából mást, jobbat még senki nem tudott mondani nekünk, mint amit megtéréskor megtapasztaltunk. Nyilván megtéréskor sem lesz az ember hirtelen egyik pillanatról a másikra tökéletes, és az ember még ekkor is ápol bizonyos közösséget olyan dolgokkal, melyek nem Istentől valók. De jobb esetben egyre kevesebbet. Jobb esetben? Az ember élete sosem olyan egyszerű, mint ahogy sokan gondolják. Érik az embert nehézségek, sokféle dolgot hordozunk, örököltünk a múltunkból vagy a szüleinktől, amik nem Isten szerint valók, és az ezekkel való birkózás közben néha úgy érezzük, mi maradunk alul. Nem mindig olyan egyszerű ez, erre utaltam is egy régebbi bejegyzésben: valaki megtért, de utána újra meg újra ugyanazt a bűnt elkövette, pedig nem akarta, és bizony bizonyos dolgokból évtizedekig is eltart, mire kimászunk. Hiába mondják egyesek, hogy meg kell térni ebből és ebből a bűnből és kész, és mást nem mondanak hozzá -  mert nem megy ilyen könnyen. De mehet ilyen könnyen is, ha valakinek esetleg így menne, az csak jó, nem akarom senkibe belekényszeríteni a gondolatot, hogy ez nehezen, lassan kell, hogy menjen. Viszont tény, hogy az ember nem könnyen igazítja teljes útját Isten akaratához, akár tudatosan, akár kevésbé tudatosan, hanem ragaszkodik bizonyos dolgokhoz, amik számára fontosak, de valójában nem egyeztethetők össze a keresztény életvitellel.
Ma már, hála az Úrnak, elég jó útmutatást, segítséget kapunk ehhez, mivel már eleve Jézus meghalt és feltámadt, ezáltal lehetővé tette a szabadulást. De nem csak ezért vagyunk jó helyzetben, hanem mert ma Istennek egyfajta erősebb jelenléte van itt velünk, mint régebben (jó pár évtizede) volt, úgy gondolom. A rendszerváltás előtti időszak finoman szólva nem kedvezett sem az egyházaknak, sem a keresztény hit gyakorlásának, külön kiváltság, hogy nem kell titokban gyakorolni a hitet, bárki szabadon elmehet bármilyen gyülekezetbe, ott megtérhet (már ha olyan a gyülekezet, hogy nyíltan, egyértelműen elmondják és középpontba állítják, mi az a megtérés - sajnos ma is sok, magát kereszténynek nevező közösség van, ahol ezzel nem, vagy alig foglalkoznak), betöltekezhet Szentlélekkel. És igen, napjainkban a Szentlélek erősebb jelenléte is tapasztalható, ami a hívőknek külön segítség ahhoz, hogy a keskeny úton tudjanak járni, tehát több szempontból is jó helyzetben vagyunk! Olyan közösségeket is támaszt Isten ma már, ahol egyértelműen elmondják, mi a bűn és mi nem bűn*, világos útmutatást kaphatunk. És ez nem természetes, ezekért hálát adhatunk, hogy így van, ez külön kegyelem, amiért mi semmit nem tettünk, Isten mégis adja nekünk.

Azonban a keskeny úton járás még így sem egy vasszigort tükröző parancs, hanem egy lehetőség. Mi magunk láthatjuk be, hogy nincs más út, mert minden más út hiábavaló. Meg lehet próbálni, de előbb-utóbb úgyis rájön az ember, hogy ezzel most nem lettem előbbre. De megtéréskor is már eleve Isten belénk helyezi Szellemét, tüzét, és már ezért is látjuk, tudjuk, hogy más utat nem érdemes erőltetni. Ami a legcsodálatosabb, hogy Isten nem kényszeríti ezt ránk, hanem magunktól egyszerűen felismerjük, hogy ez az Út az igazi, amit Ő kínál. Így az ember önként fogékonnyá válik a jóra, teljesen önként! Nem azért, mert erkölcsi oktatást kap, vagy mert annyit érvelnek mellette, hogy ez a jó, hanem egyszerűen azért, mert Isten megérint a semmihez sem hasonlító jelenlétével, szeretetével, és egyszerűen biztosak leszünk benne, hogy ez a legjobb dolog, és ez kell. Erre csak Ő képes.

* Kiegészítés: mi a bűn, és mi a nem bűn? Semmiképpen nem jó a sötétben tapogatózni, hogy mi bűn, mi nem bűn. Régebben többféle felekezetben megfordultam, de a legtöbb helyen nem mondták el egyértelműen, mi bűn, mi nem. De ma már van olyan is, és remélhetőleg ez fog nagyon elterjedni, hogy részletes tanítást kapunk arról, hogy mi a bűn, a Biblia alapján az összes létező bűnt felsorolják és megmagyarázzák, hogy az mit jelent. Ennek látszólag lehet árnyoldala is, mert amikor az ember felismeri a bűneit és esetleg pont nem is tud belőlük szabadulni, akkor bűntudat nehezedik rá, amivel nem lesz előbbre - ezt leginkább nem hívők szokták mondani, és a kereszténység egyik árnyoldalának tartani, miközben azonban nem ismerik a kereszténység alaptanítását, ami az Istennel való személyes kapcsolat, és így mindent teljesen máshogy fognak értelmezni és hibát találnak benne, hiszen az Istennel való személyes kapcsolaton áll vagy bukik minden, amit a nem hívők nem érthetnek. Az Istennel való személyes kapcsolat nem azonos azzal, hogy naponta elmondok egy imát, vagy akár öt, tíz, száz imát, főleg olyanokat, amiket szóról-szóra ugyanúgy mondok mindig. Ha Bibliát olvas valaki, és imádkozik is, még önmagában az sem jelent feltétlen személyes kapcsolatot Istennel. A megtérés a kulcsszó, amire itt a poszt elején is utaltam, és amiről már többször írtam, többek között a blog legelső bejegyzésében is. A lényeg, a bűnökkel kapcsolatban fontosnak tartottam hozzátenni: ne az legyen, hogy a bűneinket felismerve egy újabb teher kerül a nyakunkba, ami a bűntudat! Van Isten szerint való bűntudat is, ez nem teher, hanem egy erő, amely kifele húzza az embert a bűnből! A bűneink felismerése után, a hosszú bűnlistát megismerve, melyet elénk tárt a gyülekezet vagy a tanítónk, ne ijedjünk meg magunktól és ne essünk depresszióba a bűneinket felismerve! Senki sem tökéletes! A bűnök feltárásának célja a bűnökből való szabadulás, nem pedig a bűntudat terhének ráhelyezése az emberre! Jó dolog hallani, amikor keresztények elmesélik, milyen bűneik voltak, amikkel szembesültek a bűnfeltáró lista és tanítássorozat által, és hogy ezekről a bűnökről múlt időben beszélnek, mert Jézus megszabadította őket. A bűntudat ne teher legyen, hanem akarjunk és igenis akarjunk a bűnökből szabadulni, de ha ez nem megy egyből, akkor se gondoljuk azt, hogy elfogadhatatlan emberek vagyunk, és Isten is elvet minket! Nem vet el, hanem türelmes, és terel a tökéletesség felé. A tökéletességet csak Jézus visszajövetelére érjük el - hogy hogyan, azt csak Isten tudja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nameless.blog.hu/api/trackback/id/tr7815377964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása