HTML

Nameless blog, hiszen a cím részletkérdés

Hitbeli megtapasztalásaimat, gondolataimat gyakran le szoktam írni. Először csak szórakozásból nyitottam a blogot, majd jött az ötlet, hogy ha úgyis leírom a hitbeli dolgokat, akkor miért ne írjam azokat ide a blogba. Bízom benne, hogy aki olvas a blogomból, annak áldáseső fog a nyakába zúdulni és telibekapja őt Isten szeretete, ami ugyebár finoman szólva felülmúlja piciny kis képzeletünket. Na, nem azért bízom ebben, mintha olyan ügyes lennék a blogírásban, hanem azért, mert az áldáseső egyrészt mindenkinek mindig jól jön, másrészt meg hátha Isten van olyan kegyelmes, hogy a "grafomániámat" valami értelmesre felhasználja. A Szentlélek könnyeket felszárító és terheket a vállunkról leemelő szeretete ragyogja be a blog olvasóinak bensőjét, ahogy a felkelő Nap egy téli reggelen beragyogja a hóval fedett friss, csillogó tájat!

Friss topikok

Mi a gond a jógával?

2019.12.01. 19:01 Czimby

Jézus mondja: "Jőjjetek én hozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket." (Máté evangéliuma, 11.28.)
"Békességet hagyok néktek; az én békességemet adom néktek: nem úgy adom én néktek, amint a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, se ne féljen!" (János evangéliuma, 14. 27.)

Az elmúlt hetekben sok nem hívő emberhez eljutott az, amikor Németh Sándor a jógáról beszélt. Sokan közülük rögtön azzal jöttek, hogy miket ki nem talál már Németh Sándor, meg hogy ez mekkora hülyeség, kigúnyolták. Nem hívők nyilván nem ismerik a kereszténység sok tanítását, hitelvét, ezért nem hallottak még arról, hogy ezt nem Németh Sándor találta ki, hanem a kereszténységen belül ez egy általánosan elfogadott hitelv, hogy aki Jézust követi, az nem jógázik. De miért nem jógázik? Mert nincs szüksége rá, hiszen Jézus ott van neki, és Jézus már minden olyasmit megad az embernek, amit a jógán keresztül szeretne az ember megkapni. A keresztény hívőnek személyes kapcsolata van Istennel, Jézussal, és ez az, amit a nem hívők nem tudnak, nem értenek, és bolondságnak tartják ezt. Isten szereti az embert, így akivel személyes kapcsolata van, azt megajándékozza egyfajta lelki békével. Aki nem hívő, és még életében soha nem fordult oda Jézushoz (mert mondjuk eleve nem is hisz a létezésében), az nem ismeri azt a békességet, amit Isten ad azoknak, akik hozzá fordulnak.

A jóga nem más, mint egy pótszer azoknak, akik nem hisznek Istenben, nincs személyes kapcsolatuk Istennel, és emiatt nem tapasztalják meg azt a békességet, amit Isten adhat a benne hívőknek. Jézus minden elképzelhetőnél nagyobb békességet ad azoknak, akik hisznek benne, hozzá fordulnak és Őt követik. Saját tapasztalatom is az, hogy nem érdemes ezt a békességet, amit Isten ad, máshol keresni, mert csak töredékrészét kaphatjuk meg.

A fentiekből következik, hogy a jóga pótolni próbálja Istent az ember életében. Tipikusan elkényelmesedett módszer: ami szimpatikus nekem, azt akarom Istenből is kivenni, a békességet, mert az jó nekem. A többi már nem annyira szimpatikus, nem akarom elfogadni, hogy tisztességesen éljek és embertársaimmal tisztességes legyek, szeressem az embereket, elfogadjam Jézust uramnak. Nem feltétlen akar az ember szembenézni azzal, hogy bűnöket követ el, és ezen változtatni kéne. Ez a része nem feltétlen tetszik az embereknek. De a békesség, az kell, közben meg hadd éljek már úgy, ahogy akarok, ahogy nekem az jó, kényelmes. A jóga egyszersmind azt is akadályozza, hogy az ember személyes kapcsolatba kerülhessen Istennel. A jógától úgyis könnyebb az életem, nem kell nekem már ide Isten, Jézus, a megváltás, megbocsátás, megtérés, a bűnös életvitel feladása.

Isten arra hívja az embereket, hogy legyenek vele személyes kapcsolatban. Ezért küldte el Jézust is a Földre. Azért, hogy az ember a földi élete után ne kerüljön az örök kárhozatba, hanem Jézust, mint a megváltót elfogadva üdvözülhessen, és már itt a Földön személyes kapcsolata lehessen Istennel. Sokakat nem érdekel, mi lesz velük a földi haláluk után, vagy van erről egy elképzelésük, és úgy gondolják, nem igaz az egész Jézus-sztori. Azt viszont érzik az emberek, hogy valami békességre lenne szükség, és keresik ezt a békességet, így megpróbálkoznak olyan dolgokkal, amik segítségével nyugodtabbak, kevésbé stresszesek lehetnek. Így ha a jógában valamiféle lelki békét találnak, már még kevésbé fogja őket Isten, Jézus és a megváltás érdekelni, mert úgy gondolják, valamit megkaptak abból, amit kerestek - közben pedig ugyanúgy élik tovább az életüket, ugyanazokat a bűnöket újra meg újra elkövetik, becsapják, kihasználják embertársaikat, vagy egyéb bűnöket követnek el, tehát  ugyanolyan emberek maradnak, mint előtte, nem lesznek tőle jobbak. Mégis csak Isten az, aki az embert teremtette és így a legjobban ismeri az embert és tudja, hogy mire van szüksége az embernek, a jóga gyakorlása közben pedig nem találkozik az ember Istennel! Bármilyen meglepő, nem találkozik Istennel az ember a jóga gyakorlása közben, akkor sem, ha ezt gondolja! Istennel csak úgy lehet találkozni, ha az ember teljesen tudatosan Jézushoz fordul, megvallja a bűneit, és elfogadja Jézustól, hogy az életét adta oda érte a kereszten, majd fel is támadt, és ma is él. Egy olyan személyről tanít a Biblia, aki meghalt, de feltámadt, és ma is él, és mindenkinél jobban szereti az embert, hiszen az életét adta oda érte. Istennek az az akarata, a vágya, hogy minden ember elfogadja ezt, és így személyes kapcsolata legyen Istennel. Az Istennel való személyes kapcsolat egyedüli lehetséges módja az, hogy Jézushoz fordulunk, teljesen tudatosan. Holmi jógázás ezt nem tudja helyettesíteni.

A jóga gyakorlatilag egy bálvány. A bálvány azt jelenti, hogy Isten helyére kerül ez a dolog az ember életében, és Isten helyett ennek a dolognak tulajdonít az ember jelentőséget. Az Istennel való személyes kapcsolat következtében Isten békességgel ajándékozza meg az embert. Akinek nincs személyes kapcsolata Istennel, az többek között a jógában keresi azt, amit szeretne megkapni az életben. És hát ki terelné el a figyelmet Istenről valami másra, ha nem az ördög? Ezért is mondta Németh Sándor, hogy démonok állnak a jóga hátterében. Hiszen tényleg azok állnak ott, azok sugallják az embernek, hogy ne akarj megtérni a bűneidből, ne akarj megváltozni, jobb ember lenni, ne foglalkozz Jézussal, hiszen az úgyis hülyeség, inkább jógázz! Akinek személyes kapcsolata van Istennel, az tudhatja, hogy az a békesség, amit Istennél lehet találni, nem hasonlítható semmihez.

Minden valamire való keresztény elutasítja a jógát, mivel a békességet, amit meg szeretne kapni, már megtalálta Istennél. Ettől előfordulhat, hogy egy közösség, emberek egy csoportja kereszténynek vallja magát, de nem utasítja el a jógát. Ennek az lehet az oka, hogy ez a közösség talán foglalkozik a Bibliával és elfogad belőle dolgokat, de nem volt nekik személyes kapcsolatuk Istennel sosem, csak a Biblia számukra szimpatikus dolgait fogadják el, és az Istennel való személyes kapcsolatról szóló részeket nem megfelelően értelmezik, kiforgatják.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nameless.blog.hu/api/trackback/id/tr9015333548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meg nem értett 2021.03.10. 14:33:50

"Isten szereti az embert, így akivel személyes kapcsolata van, azt megajándékozza egyfajta lelki békével." Mindenkivel személyes kapcsolata van!!! Ám nem mindenki akarja a MAGA RÉSZÉT beletenni!(na,megint tanultál valamit) Isten nem úgy ajándékoz mint mi. A mi igazságosság érzetünk rettenetesen korlátozott,ne mérjük össze Istenével.Isten azt ajándékozza meg a lelki békével,akit akar,ne mi szabjuk meg neki ("így akivel személyes kapcsolata van"). Persze azt hisszük ezzel a kijelentéssel Istennek olyan morális egyensúlyba kell lennie mint nekünk.Ezzel a MI igazságszolgáltatásunkat nyugtatjuk.Méltányosságnak a pici szikrája is hiányzik belőlünk sokszor.Pusztán azért mert nem gyakorolja azt a jogot amit te (tehát kötelességét nem teljesíti azért még joga van Istentől bármire és ez független a te igazságérzetedtől.)
"A jóga nem más, mint egy pótszer azoknak, akik nem hisznek Istenben" Ez egy nagyon buta kijelentés! Mert szét kell választani a jóga filozófiát és a jóga gyakorlatokat.Persze a tudatlanok,egybe pakolnak mindent,ebbe a hibába néha én is beleesek,de vannak okos emberek,akik korrigálnak.
Az a legnagyobb probléma,hogy a keresztények lenéznek mindent,amiben nincs Jézus vagy az ő elképzelt Istenük.Ezt a gőgös magatartást,szerinted értékeli Jézus és Isten??
Aki nincs tisztában Istennel,nagyon nagy butaságokat tud írni.Persze ez nem jeleni azt,hogy buta.Ez azt jelenti,hogy abban a témában nem tájékozott. Márpedig mindenben nem vagyunk tájékozottak,ez szomorú,igaz?

Czimby 2021.03.10. 14:53:49

@Meg nem értett: Amiket itt írsz, az nagyon zavaros. Eleve teljesen más alapokra építesz, mint én, és ez alapon "kritizálsz". Nem néz itt le senki senkit, ez tény, hogy akinek Jézus által személyes kapcsolata van Istennel, az részesül egy olyan békességből, amiből más nem. Itt nem a lenézés a cél, hanem a tények ismertetésével az, hogy az is Jézus követője legyen, aki még nem az, hogy ő is részesülhessen abból a békességből, amiről itt szó van. A kapu nyitva áll. Te is részesülhetsz belőle, senki nem néz le emiatt, amiért nem teszel meg egy egyszerű lépést Jézus felé. Legfeljebb mindig el fogunk beszélni egymás mellett, amíg ezt a lépést nem teszed meg, és kívülállóként kritizálod azt, ami belülről teljesen, de teljesen máshogy néz ki.
Isten mindent és mindenkit lát, de nincs mindenkivel személyes kapcsolata. Ha egy webkamerán keresztül nézel valakit, attól nem lesz vele személyes kapcsolatod. Ha az ő kezében és a te kezedben is ott egy telefon, amin beszélhettek, akkor van személyes kapcsolat. Kicsit túlbonyolítottad ezt, ami pofon egyszerű.
Valóban Isten dönti el, kit ajándékoz meg a lelki békével, de a Biblia eléggé konkrét dolgokat is ír, hogy milyen út vezet ehhez a békéhez. Ezért ezt az utat itt feltárhatom. Ha te ezt lenézésnek érzed, az egy más probléma. Nem én mondom meg, hanem Isten mondja meg, és a Biblia mondja meg. Nekünk lenne egy elképzelésünk, de a Biblia jobban tudja, és én is azt fogadom el.
Hogy itt ki nyugtatja a saját igazságszolgáltatását, amit írsz, azt egyáltalán nem értem, és teljesen zavaros. Ezek a te saját gondolataid.
Mivel én tapasztaltam már azt a lelki békét, amit Jézus által Istentől kaptam meg, így tudhatom, hogy ahhoz semmi hasonló nincs. Semmi! És nem is kell. Ezért ebben látom az utat, a lehetőséget.
Ahogy írtam már többször, nem az ember találta ki, nem én találtam ki ezt. Ez a Bibliában van benne, az idézetek is erre utalnak. A Bibliát én sem hinném el, ha nem lenne rá jó okom.
Itt nem az én igazságérzetemről van szó, hanem a Bibliáról. Ha szétnézel a világban, nagyon nem azt látod, hogy hú de nagy békességben élnek az emberek, stressz, pánik, depresszió, feszültség, sok minden van. Én csak örülnék, ha nem így lenne.
Amiket te írtál, abban igen sok butaság és összevisszaság van. "A jóga nem más, mint egy pótszer azoknak, akik nem hisznek Istenben" Te ezt nem hiszed el, pedig igaz. Tudod, milyen hinni Istenben, hinni Jézusban? Ugye, hogy nem tudod! Akkor mi alapon bírálod felül, hogy mi butaság, mi nem? Te még Istenben sem hiszem, legalábbis a Biblia istenétől rendkívül távol áll az istenképed, ahogy már leírtad. Így milyen alapon vonsz le következtetéseket, milyen alapon tippeled meg, hogy az istenhívőkben mi zajlik? És ezt a tipped miért veszed olyan biztosra? Teljesen alaptalanul, teljesen kívülállóként olyan feltételezéseid vannak, amik köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.
"Aki nincs tisztában Istennel,nagyon nagy butaságokat tud írni." És te honnan tudod azt, hogy ki van tisztában Istennel, ki nincs? Csak feltételezéseid vannak. Mivel magyarázod, hogy Jézus nem olyan fontos? Nem tudhatod, mert nem tudod, milyen Ővele kapcsolatban lenni. Amivel nincs gond, mert ez változhat. Én úgy érzem, eléggé elzárkózol bizonyos dolgoktól, szubjektív alapon, csak mert neked nem tetszik, és ezzel csak a saját szűklátókörűségedet bizonyítod. Csak mert neked jobban tetszik, hogy Istennek mindenkivel személyes kapcsolata van, ettől még ez nem lesz így.
süti beállítások módosítása