HTML

Nameless blog, hiszen a cím részletkérdés

Hitbeli megtapasztalásaimat, gondolataimat gyakran le szoktam írni. Először csak szórakozásból nyitottam a blogot, majd jött az ötlet, hogy ha úgyis leírom a hitbeli dolgokat, akkor miért ne írjam azokat ide a blogba. Bízom benne, hogy aki olvas a blogomból, annak áldáseső fog a nyakába zúdulni és telibekapja őt Isten szeretete, ami ugyebár finoman szólva felülmúlja piciny kis képzeletünket. Na, nem azért bízom ebben, mintha olyan ügyes lennék a blogírásban, hanem azért, mert az áldáseső egyrészt mindenkinek mindig jól jön, másrészt meg hátha Isten van olyan kegyelmes, hogy a "grafomániámat" valami értelmesre felhasználja. A Szentlélek könnyeket felszárító és terheket a vállunkról leemelő szeretete ragyogja be a blog olvasóinak bensőjét, ahogy a felkelő Nap egy téli reggelen beragyogja a hóval fedett friss, csillogó tájat!

Friss topikok

Fényévek, felfoghatatlan távolságok

2014.05.11. 13:10 Czimby

Egy barátom csillagászati kurzust is vett fel az egyetemen. Engem is érdekel ez a valóban érdekes tudományág, így erről is sokat beszélgetünk, elmondja, miket tanultak. Ő maga is nagyon tájékozott ezen a területen, már gyerekkora óta olvas ilyen témájú könyveket. Ezért az utóbbi időben én is nagyobb betekintést nyertem ebbe az egészbe.

Rengeteg a megválaszolatlan kérdés a csillagászat területén, főleg a felfoghatatlan távolságok miatt. Még nagyon régen az ember azt sem tudta, hogy a Föld gömbölyű, így hát furdalta a kíváncsiság az oldalát, hogy vajon hol van a vége, és mi van ott.  Az ember legutoljára gondolt csak arra, hogy a Föld gömbölyű, így "sajnos" elmarad a hatalmas felfedezés, hogy megtaláljuk azt, ami az esetleges lapos korong végén van. (Nagy fantáziával az ember mindenfélére gondolhat, hogy vajon mi lehet ott.) Kezdetleges eszközökkel az ember még csak elvergődik valahogy a szárazföld végére, és olyan vízhez ér, aminek nem látja a végét. Ha neki is vág a víznek, nem merészkedik túl messze, mert csak a végtelen vizet látja, ami nem akar elfogyni, és inkább visszafordul, így a rejtély megfejtetlen marad, amíg a technika nem fejlődik. Nem igazán emberi mércéhez szabott távolságok ezek. De idővel az ember megtudta, hogy a Föld gömbölyű, közlekedési eszközöket készített, amikkel már rövidnek mondható idő alatt az egész Földet meg lehet kerülni, ami régebben elképzelhetetlen volt. De aránylag kevés ember van, aki valóban Föld mértékű távolságokat is megtesz ezen a bolygón.

Ami a többi bolygót illeti, egészen közel vannak, ha a világegyetem fényévekkel is alig mérhető távolságait nézzük. Viszont még egyetlen másik bolygóra, még a legközelebbire sem jutott el az ember, pedig "igazán csekély" távolságra van tőlünk. Elenyésző, hogy tőlünk 500 fényévnyire lévő csillagnak lehet, hogy vannak bolygói. De mi ez az 500 fényév? Felfoghatatlan távolság. A fény sebessége eléggé távol áll a lassútól, hihetetlen gyorsan terjed, olyan gyorsan, hogy ember talán ki se bírna ekkora sebességet, és még azt se tudjuk biztosan, mi történne azzal a tárggyal, ami a fény sebességét eléri. Még megközelíteni sem tudjuk ezt a sebességet. De pár száz fényévnyire van tőlünk egy csillag. Ha belegondolunk, felfoghatatlan, hogy maga a fény is csak 500 év alatt érhet oda (tehát több generáció élete kéne ahhoz, hogy egyáltalán odaérjünk, persze csak ha valami felfoghatatlan módon el tudnánk érni a fény sebességét), és ez még mindig semmi a milliónyi vagy milliárdnyi fényévekben mérhető távolságokhoz képest, és arról sincs elképzelés, hol lehet a világegyetem, a tér vége, ha van egyáltalán, és mi lehet ott. Léteznek galaxisok, gömbhalmazok, fekete lyukak, és azt se tudni, mi történik a fekete lyukaknál, de hogy valami nem mindennapi, az biztos.

Az embert nyugtalanítják a rejtélyek, és ezek a sok fényévnyi távolságok olyan rejtélyek, amikre valószínű soha nem fog az emberiség választ kapni. Elgondolkoztatott, hogy Isten miért rakta bele az embert egy nem emberi mértékekkel mérhető világba, miért rejti el a világ nagy részét az ember elől, és nem lehetne-e valahogy mégis megtudni, mi van ott, ahova ember nem jut el. Ha mást nem, a Szentlélek esetleg nem tudná-e kijelenteni, pontosan mi is történik a fekete lyukaknál például, vagy mi lehet a világegyetem végén, vagy ha nincs vége, akkor mégis hogy van ez az egész, és mibe tágul, ha tágul. Az embert lenyűgözi ez az egész, ha komolyabban elkezd vele foglalkozni és nyugtalanítja az, amit nem tud megismerni, hogy milyen is lehet.

Az előző bejegyzés írása közben jutott eszembe mindez, amikor Isten felfoghatatlan, végtelen szeretetéről írtam ott. Nem emberi mértékű az a szeretet, amivel Isten szeret minket, ezt az ember nem könnyen tudja felfogni. Ezért, hogy ne kelljen szembenézni a felfoghatatlannal, kitalálunk más vallásokat, amik emberi aggyal felfoghatóbbá degradálják a teremtőt. De igazából az a szeretet, ami Istenben van, szintén a fényévekhez és a végtelenhez hasonlítható. Amin elgondolkoztam, hogy hol lehet a vége vajon és mi lehet pl. 500-1000-10.000 fényévnyire innen pontosan, az lényegében a szeretet volt, amin elgondolkoztam, Isten szeretetének a mélysége, magassága, aminek nem látni a végére. Mert ember fel nem foghatja, hogy maga a teremtő adja oda az életét az emberért és kezdeményezze vele a személyes kapcsolatot.

Összességében azt mondhatom, Isten nem kispályás, nem emberi léptékekkel gondolkozik, sem a világegyetem nagyságát, sem a szeretetet illetően. Ha belenézünk kicsit jobban a világegyetembe, vagy belenézünk Isten szeretetébe, láthatjuk, mennyire porszemnyiek vagyunk, és mennyire porszemnyi az a szeretet, amivel mi emberek saját erőnkből szeretni tudjuk egymást. Apróságon felhúzzuk magunkat, megharagszunk, elgondolkozunk, érdemes-e szeretni, és itt még csak nem is az ellenségeink iránti szeretetről van szó. De Isten számára a közvetlen ellenségeit szeretni sem gond olyan szeretettel, amivel mi sokszor egymást sem tudjuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nameless.blog.hu/api/trackback/id/tr336149758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása